Prosty przepis na szaszłyki warzywne
Data publikacji 10 lipca 2021
Warzywne szaszłyki to świetna potrawa, która sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego grilla, jak i w roli smacznego i wartościowego obiadu bądź ciepłej kolacji. Przygotowanie tego dania powinno zająć ci jakieś trzydzieści minut. No to co, bierzemy się do roboty? Oto rewelacyjny przepis na smakowite szaszłyki, w których główną rolę odegrają najzdrowsze warzywa.
Na sam początek wykonaj do szaszłyków aromatyczną marynatę. W tym celu umieść w małym naczyniu kolejno: 4 łyżki dobrej jakościowej oliwy z oliwek, sok wyciśnięty z jednej małej cytryny, poszatkowany lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz dużą łyżkę płynnego miodu. Jeżeli natomiast lubisz bardziej pikantne dania, teraz jest dobry moment na to, aby do marynaty dorzucić płatki chili lub niewielką ilość musztardy rosyjskiej. Marynata gotowa. Teraz zacznij maczać w niej przygotowane wcześniej kawałki mięsa, czyli pokrojoną w kostkę polędwicę wieprzową albo klasyczną karkówkę. Oczywiście mięso potrzebuje czasu do tego, aby nasączyło się smakiem przypraw. Jeżeli tylko ten czas posiadasz, odstaw je do lodówki nawet na kilkanaście godzin.
W przepisie na szaszłyki muszą też wystąpić najzdrowsze warzywa. Zajmij się nimi właśnie teraz, krojąc w mniejsze kawałki jedną średnią cukinię, dwie papryki w dowolnym kolorze oraz dużą cebulę. Aby warzywa nabrały lepszego i ciekawszego smaku, możesz śmiało posypać je sporą ilością ulubionych przypraw. Aromatyczną ziołową mieszankę przygotujesz np. z kolendry, kminu rzymskiego, oregano oraz soli i pieprzu. Teraz pora to wszystko nadziać na patyczki i oczywiście zapiec.