Kulinarne podróże we Włoszech w wakacje – smakowanie włoskich specjałów
Data publikacji 1 lipca 2023
Włochy to zdecydowanie coś więcej niż weneckie kanały czy krzywa wieża w Pizie. Wakacje we Włoszech to przede wszystkim spełnienie marzeń podniebienia i smakowita uczta. Jedzenie w tym kraju bogate jest w aromatyczne przyprawy i wysokiej jakości składniki. Jakiego jedzenia warto spróbować, odbywając kulinarne wakacje we Włoszech? Do jakich regionów się wybrać?
Włochy mapa kulinarna – Toskania
Toskania znana jest przede wszystkim z wykwintności i prostoty doznań kulinarnych. Chociaż słynie z urokliwych winnic, gdzie znaleźć można bardzo dobre wina, nie możemy zapominać o daniach, które podkreślają tradycję i smak tego regionu. Charakterystyczną potrawą jest ribollita, czyli gęsta warzywna zupa przygotowana z selera, marchii, kapusty, cannellini, fasoli oraz chleba. To doskonały przykład na to, jak można stworzyć smaczną i sycącą potrawę z prostych składników.
Neapolitańska pizza i sałatka caprese
Jak podróżować po Włoszech, aby poznać wspaniałe smaki? Warto wybrać się do Neapolu uważanego za kolebkę sałatki caprese oraz pizzy neapolitańskiej. W mieście tym można znaleźć rodzinne, małe pizzerie, które podają różne rodzaje popularnego dania.
Wybierając się tam na wakacje z rodziną, można spróbować prawdziwej pizzy neapolitańskiej, która odznacza się chrupiącym, cienkim ciastem, świeżymi składnikami i pomidorowym sosem. Do wyboru jest klasyczna Margherita z bazylią i mozzarellą albo pizza z lokalnymi składnikami, takimi jak kapary czy świeże owoce morza. Z pewnością takie smaki przypadną do gustu całej naszej rodzinie.
Rzymski street food
Rzym to prawdziwa mekka dla smakoszy pysznego jedzenia. Przebywając w tym mieście, trzeba koniecznie spróbować pizzy al Taglio, którą sprzedaje się na kawałki. To tradycyjny street food we Włoszech, który sprawdza się znakomicie w czasie spacerów po wiecznym mieście. Chrupiące, grube ciasto, przepyszne dodatki oraz prostokątny kształt, to cechy charakterystyczne tej pizzy.
Następną potrawą, której nie można przegapić w Rzymie, jest pasta, bo ten region to idealne miejsce dla miłośników makaronów. Fettuccine Alfredo, Penne all’arrabbiata czy Spaghetti carbonara to wyłącznie kilka z wielu specjałów rzymskich. Ważne, aby spróbować tych potraw, będąc we Włoszech, żeby móc doświadczyć tamtejszej kuchni.
Na liście kulinarnych doznań we Włoszech, nie powinno również zabraknąć lodów, które w tym kraju są naprawdę smaczne, robione w rzemieślniczy sposób, mają też mniej śmietany i więcej mleka, co czyni je wyjątkowymi.
Szukasz przewodników turystycznych po Włoszech? Sprawdź stronę https://sklep.polskaniezwykla.pl/329-wlochy.