Odchudzające właściwości zielonej kawy
Data publikacji 20 kwietnia 2021Kawa od wieków jest jednym z najpopularniejszych napojów. Pobudza, zwiększa zdolność koncentracji i może być prawdziwym ratunkiem po długiej i nieprzespanej nocy. Wielu ludzi nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki ulubionej kawy.
Czy właściwości zielonej kawy są takie same? Co powoduje, że niepalone ziarna zdobywają coraz więcej entuzjastów na całym świecie?
Czy zielona kawa powoduje utratę wagi?
Niektórzy uważają, że odchudzanie przy pomocy kawy to mit. Prawdopodobnie nie słyszeli o właściwościach zielonej kawy. Ta nieco inna forma popularnych ziaren może pomóc schudnąć.
Szereg badań, które zostały przeprowadzone i opublikowane w Internecie, dowiodło, że zielona kawa wpływa na utratę wagi.
Producenci ekstraktu z ziaren zielonej kawy obiecują szybkie efekty, dlatego preparaty podbijają rynek.
Właściwości zielonej kawy – skuteczny suplement diety na odchudzanie
Odchudzanie z zieloną kawą faktycznie działa. Badania przeprowadzone na osobach, które miały niewielką nadwagę, nie zmieniły nawyków żywieniowych, a przyjmowały suplement, wykazały średnią utratę wagi około ośmiu kilogramów w ciągu pięciu miesięcy. Badanie takie przeprowadzono w Pensylwanii na kilkunastu osobach.
Jedna z amerykańskich stacji telewizyjnych przetestowała suplement na stu uczestnikach. Wynik był bardzo przekonujący – osoby, które codziennie przez dwa tygodnie przyjmowały ekstrakt z zielonej kawy, straciły średnio około jednego kilograma masy ciała.
Dlaczego warto spożywać zieloną kawę?
Zielona kawa to po prostu niepalone ziarna kawy. Palenie ziaren kawy niszczy wiele cennych składników. Ziarna zielonej kawy zawierają te składniki odżywcze w niezmienionych stężeniach. Niektóre z nich pomagają w rozkładzie tkanki tłuszczowej. Z tego powodu coraz więcej osób, które chcą schudnąć, decyduje się na zieloną kawę.
Kwas chlorogenowy zawarty w ziarnach zielonej kawy zatrzymuje produkcję tłuszczu w organizmie. Ten cenny składnik traci się podczas procesu palenia.
Badania laboratoryjne przeprowadzone na myszach wykazały, że kwas chlorogenowy hamuje działanie enzymów, które przekształcają tłuszcz i cukier w tkankę tłuszczową. Uważa się, że również u ludzi kwas chlorogenowy zapobiega gwałtownemu wzrostowi poziomu cukru we krwi po posiłku i gromadzeniu się tłuszczu w organizmie.
Zielona kawa – w jakiej postaci?
Zielona kawa może być serwowana jako napój. Ma swoich zwolenników, którzy cenią ją za delikatny smak.
Jako suplement, zazwyczaj występuje w postaci kapsułek z lub w postaci proszku. Z reguły przyjmuje się dwie kapsułki kawy na osobę dziennie.